Woensdag

Dag 2 – Donderdag 17 augustus

Woensdag
Vrijdag

Bekijk de  routes van de Utrechtse Fietsvierdaagse 2023 hieronder.

Dag 2 – 25 KM
Dag 2 – 40 KM RTV Utrecht route
Dag 2 – 60 KM

Bezienswaardigheden

Fort bij Rijnauwen

Het fort bij Rijnauwen van Staatsbosbeheer is het grootste (31 ha) en best bewaarde fort van één van de bekendste verdedigingslinies van Nederland: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze linie vormt samen met de Stelling van Amsterdam de Hollandse Waterlinies, UNESCO Werelderfgoed.  

Het fort is gebouwd tussen 1866 – 1871 en later uitgebreid voor zo’n 700 mensen en 100 stukken geschut. Samen met nabij gelegen fort Vechten moest het fort het Oosten van de stad Utrecht verdedigen. Na WOII was het fort decennialang hermetisch afgesloten. De natuur kreeg er vrij spel waardoor een ongekende rijkdom aan dier- en plantensoorten zich op het fort hebben gevestigd. Ook de militaire gebouwen op het fort hebben de tand des tijds goed doorstaan. Maar het fort is ook heel kwetsbaar en alleen onder begeleiding te betreden. Je gaat dan ook samen met een gids het fort bezoeken en laat je onderdompelen in de verhalen van toen en de schoonheid van nu. 

  • Afstanden die deze activiteit passeren zijn de 25, 40 km RTV Utrecht & 60 km routes. 
 

@Nander de Wijk                                         @Marco van de Burgwal                             @Teun Boersen


Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Ontdek hoe water een wapen werd! Het museum verteld op een interactieve manier wat een waterlinie is. Na een bezoek aan het Waterliniemuseum hebben de waterlinies geen geheimen meer voor je. Fort bij Vechten is één van de grootste en fraaiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De strategische ligging op het snijpunt van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de ongerepte schoonheid ervan maken het fort geschikt als hét icoon van de Waterlinie

Deze bezienswaardigheid is niet inbegrepen bij de prijs! Er dient nog €4,- ter plaatse betaald te worden!

  • Afstanden die deze activiteit passeren zijn de 25, 40 km RTV Utrecht & 60 km routes. 


Vrienden UMC Utrecht

Een belangrijke technologie onderliggend aan toekomstige regeneratieve behandelingen is biofabricatie. Met biofabricatie kun je nieuw weefsel, zoals organen, botten en hartspier, maken door het 3D-bioprinten van stamcellen. Het 3D-printen van levend weefsel is zeer complex. Elk weefsel bestaat uit vele miljarden cellen met allerlei verschillende functies die in een strakke organisatie liggen. Bovendien zijn cellen heel klein en kwetsbaar, en stamcellen moeten worden aangespoord om de juiste soort functie te gaan vervullen. Kortom: hoe kun je deze cellen en materialen printen tot functioneel weefsel zonder dat het proces teveel tijd in beslag neemt omdat de cellen anders niet overleven?

Kleine stukjes orgaan maken is op dit moment al mogelijk en bij dieren zijn deze kleine stukjes gekweekte organen ook al succesvol getransplanteerd. Onderzoekers uit Utrecht hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd en worden wereldwijd gezien als voorlopers in dit vakgebied. Maar de fabricagetijd blijft een uitdaging. Het duurt namelijk uren om constructies van nog geen centimeter te printen, hetgeen ten koste gaat van de levensvatbaarheid van de cellen. Daarom is vooral het maken van grote weefsels en organen die klinisch bruikbaar zijn moeilijk.

In het UMC Utrecht is recent een unieke printtechniek ontwikkeld waarbij ultrasnel (1 cm3 binnen 20 seconden) patiënt-eigen organen geprint kunnen worden. Met deze snelle ‘volumetrische’ printtechniek gaan we de volgende uitdaging aan, het printen van grote stukken weefsel en hele organen.

Waarom een robotarm?

Om het succes van bioprinten zo groot mogelijk te maken moeten de cellen zo goed mogelijk op hun plek terecht komen, en moet het printen zo kort mogelijk duren. Een ideale bioprintgebruikt daarom verschillende printtechnieken door elkaar, en is veelzijdig. Op dit moment is het nog niet mogelijk om printtechnieken ruimtelijk te combineren op een snelle manier, en een robotarm is daar de oplossing voor. Een robotarm zorgt ervoor dat printers onder grotere hoeken materiaal kunnen plaatsen, en dat geprinte weefsels snel en nauwkeurig van de ene naar de andere printer verplaatst worden. Zo komen snellere, grotere prints van levend weefsel met meerdere typen cellen écht binnen handbereik. Met een robotarm kunnen we gaan werken aan onze grote droom: het vervangen van beschadigd hartweefsel, een versleten kniegewricht of zieke nier met functioneel, geprint, lichaamseigen weefsel.

  • Afstanden die deze bezienswaardigheid passeren zijn de 40 km RTV Utrecht & 60 km routes. 

Doortrappen

Deze editie werkt de Utrechtse Fietsvierdaagse samen met het programma Doortrappen, lees HIER meer informatie.

Fietscheck
In Zeist, Houten, Nieuwegein en Utrecht kunt u uw fiets laten checken. Professionele fietsenmakers en fietsdocenten bekijken uw fiets op verschillende onderdelen. Daarnaast wordt er ook deskundig gekeken naar de combinatie tussen u en uw fiets. Staat alles goed afgesteld zodat u het prettigste en veiligste kan fietsen op uw eigen fiets? Handige tips over praktische tools (zoals een fietsspiegel, antislip-pedalen en ventieldrukmetertjes) worden gedeeld. Na deze fietscheck zult u nog meer genieten van het comfortabel fietsen.

  • Afstanden die deze activiteit passeren zijn de 25, 40 km RTV Utrecht & 60 km routes. 

Routes – Dag 2

Hieronder zijn ook de GPX routes per afstand beschikbaar. Deze kan je downloaden door per afstand op ‘HIER’ te klikken.

Dag 2 – Route 25km

Download HIER de GPX route van de donderdag 25 km route

Dag 2 – Route 40km

Download HIER de GPX route van de donderdag 40 km

Dag 2 – Route 60km

Download HIER de GPX route van de donderdag 60 km