
Doneer voor een robotarm! Word vriend van de vooruitgang!
Stel je voor dat je, in plaats van symptomen te bestrijden, een ziekte daadwerkelijk kan genezen door gebruik te maken van de regeneratieve capaciteiten van het lichaam zelf. Geen artritis meer omdat we het kraakbeen kunnen vervangen of opnieuw laten groeien met de eigen cellen van de patiënt. Geen falende harten meer voor hartpatiënten omdat ze extra pompkracht krijgen. Niet van een donor maar van hun eígen weefsel. Dit is het potentieel van regeneratieve geneeskunde – RM in het kort. RM is een belofte, maar we zijn er nog niet.
De rol van 3D Bioprinten in RG
Een belangrijke technologie onderliggend aan toekomstige regeneratieve behandelingen is biofabricatie. Met biofabricatie kun je nieuw weefsel, zoals organen, botten en hartspier, maken door het 3D-bioprinten van stamcellen. Het 3D-printen van levend weefsel is zeer complex. Elk weefsel bestaat uit vele miljarden cellen met allerlei verschillende functies die in een strakke organisatie liggen. Bovendien zijn cellen heel klein en kwetsbaar, en stamcellen moeten worden aangespoord om de juiste soort functie te gaan vervullen. Kortom: hoe kun je deze cellen en materialen printen tot functioneel weefsel zonder dat het proces teveel tijd in beslag neemt omdat de cellen anders niet overleven?
Kleine stukjes orgaan maken is op dit moment al mogelijk en bij dieren zijn deze kleine stukjes gekweekte organen ook al succesvol getransplanteerd. Onderzoekers uit Utrecht hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd en worden wereldwijd gezien als voorlopers in dit vakgebied. Maar de fabricagetijd blijft een uitdaging. Het duurt namelijk uren om constructies van nog geen centimeter te printen, hetgeen ten koste gaat van de levensvatbaarheid van de cellen. Daarom is vooral het maken van grote weefsels en organen die klinisch bruikbaar zijn moeilijk.
In het UMC Utrecht is recent een unieke printtechniek ontwikkeld waarbij ultrasnel (1 cm3 binnen 20 seconden) patiënt-eigen organen geprint kunnen worden. Met deze snelle ‘volumetrische’ printtechniek gaan we de volgende uitdaging aan, het printen van grote stukken weefsel en hele organen.
Waarom een robotarm?
Om het succes van bioprinten zo groot mogelijk te maken moeten de cellen zo goed mogelijk op hun plek terecht komen, en moet het printen zo kort mogelijk duren. Een ideale bioprintgebruikt daarom verschillende printtechnieken door elkaar, en is veelzijdig. Op dit moment is het nog niet mogelijk om printtechnieken ruimtelijk te combineren op een snelle manier, en een robotarm is daar de oplossing voor. Een robotarm zorgt ervoor dat printers onder grotere hoeken materiaal kunnen plaatsen, en dat geprinte weefsels snel en nauwkeurig van de ene naar de andere printer verplaatst worden. Zo komen snellere, grotere prints van levend weefsel met meerdere typen cellen écht binnen handbereik. Met een robotarm kunnen we gaan werken aan onze grote droom: het vervangen van beschadigd hartweefsel, een versleten kniegewricht of zieke nier met functioneel, geprint, lichaamseigen weefsel.

