Steun het AustismeFonds

Ieder jaar bieden wij de mogelijkheid aan de deelnemers van de Utrechtse Fietsvierdaagse om een goed doel te steunen. Tijdens de editie van 2021 was het goede doel het AutismeFonds.

Wij willen alle donateurs bedanken voor hun bijdrage!

Doneer direct!

Auti-Doe-Dagen van het AutismeFonds

‘Voor ons is zo’n Auti-Doe-Dag de enige mogelijkheid om een dagje uit te gaan’

Het AutismeFonds zet zich in voor mensen met autisme en hun naasten. Dit doet het fonds door het steunen van wetenschappelijk onderzoek en het ondersteunen van projecten van de Nederlandse Vereniging voor Autisme die de participatie van mensen met autisme bevorderen. Zo zijn onder meer de Auti-Doe-Dagen mogelijk dankzij bijdragen van het AutismeFonds. 

In Nederland hebben ongeveer 200.000 mensen autisme. Door hun andere prikkelverwerking komen alle geluiden, beelden en geuren ongefilterd binnen. Een bezoekje aan een winkelcentrum of stad of werken in een kantoortuin kan daardoor behoorlijk uitputtend zijn voor mensen met autisme. Waardoor zij relatief vaak uitvallen op school, geen werk of een relatie hebben en ook andere problemen ervaren. Nu, tijdens de coronacrisis, komt daar de onzekerheid die de coronamaatregelen met zich meebrengen nog bij.

Dankzij het AutismeFonds kan de NVA met enige regelmaat speciale dagen in een pretpark, museum of een andere attractie organiseren. Deze ‘Auti-Doe-Dagen’ zijn volledig gericht op mensen met autisme, zowel kinderen als volwassenen. In veel gevallen zijn de parken en musea tijdens Auti-Doe-Dagen exclusief geopend, zodat een te grote drukte wordt vermeden en mensen met autisme een dag ‘onder elkaar’ kunnen zijn, samen met hun ouders, partner, begeleider of andere direct betrokkenen.

,,Heerlijk dat we op zo’n dag gewoon onszelf kunnen zijn”, vertellen bezoekers. ,,Niemand kijkt op zo’n dag gek op als je een koptelefoon en zonnebril draagt. Of als je een buddy zoekt die met je mee wil in de achtbaan. Voor ons is zo’n Auti-Doe-Dag de enige mogelijkheid om een dagje uit te gaan!”

In 2021 staan er weer nieuwe prikkelarme dagjes uit gepland, onder meer naar Duinrell, Aviodrome, dierenpark Zie-Zoo en Blauwe Zondag (de prikkelarme kermis in Tilburg). Ook zijn er gesprekken met het Spoorweg-, Scheepvaart- en het Rijksmuseum.