fbpx

Highlights zaterdag

Highlights zaterdag2019-08-16T11:36:41+00:00

Militair erfgoed

Zondag

Vliegbasis Soesterberg (20, 40, 60 km)

Vliegbasis Soesterberg was de pionier voor de luchtvaart en is nu een centraal punt in de natuurverbindingen op de Utrechtse Heuvelrug. Op de voormalige vliegbasis zijn nog enkele vooroorlogse objecten te zien, waaronder het oudste luchtvaartgebouwtje van Nederland (1910) en een hangar uit 1928. Uit de oorlog dateert een parachutewasserij met droogtoren, gebouwd door de Duitsers. Van groot belang is het erfgoed uit de Koude Oorlog, waaronder diverse typen vliegtuigshelters en de zogenaamde Zuluhal.

Calamiteitenhospitaal (40 en 60 km)

Het Calamiteitenhospitaal is een unieke voorziening voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. Het is een samenwerkingsplatform van het ministerie van Defensie (Centraal Militair Hospitaal) en het UMC Utrecht, waar voorbereiding op rampen en grootschalige opvang dagelijkse routine is. De combinatie met een groot academisch ziekenhuis, een militair ziekenhuis, een traumacentrum en het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) biedt niet alleen de infrastructuur, maar ook de benodigde expertise.

Op zaterdag verzorgt het UMC ieder kwartier een gratis rondleiding van zo´n 20 minuten in het Calamiteitenhospitaal tussen 9.30  en 12.00 uur.

De Pyramide van Austerlitz (40, 60 km)

De Pyramide van Austerlitz ligt op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Het monument stamt uit de tijd van Napoleon. In 1804 liet generaal Marmont de piramide bouwen door het Frans-Bataafse leger, als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte. Geïnspireerd door diens veldtocht naar Egypte koos Marmont voor een piramide.

Luister in het bezoekerscentrum naar het verhaal over het ontstaan van de Pyramide en beklim de Pyramide voor € 2 (in plaats van € 3,50). Het restaurant biedt u een drankje met een gebakje aan voor € 3,75.

Franse soldaat bij de Pyramide van Austerlitz

Museum Militaire Traditie (60 km)

Het Museum Militaire Traditie exposeert over de geschiedenis en tradities van onze Nederlandse strijdkrachten. De ontwikkeling van de militaire kleding en toebehoren wordt getoond. U vindt er zeer veel originele uniformen, gedragen te velde en op parade door soldaat en generaal, van de slag bij Waterloo tot en met de vredesmissies in Irak en Afghanistan. Het museum is het enige in Nederland dat aandacht besteedt aan alle krijgsmachtonderdelen sinds 1815 tot vandaag.

Vanaf 13.00 uur is dit museum in Driebergen geopend. U betaalt € 3 entree (i.p.v. 5). Bekijk de geschiedenis en tradities van de Nederlandse Strijdkrachten. De aanwezige gids vertelt u er alles over.