background Layer 1

Zondag – Nieuwe Hollandse Waterlinie

Zondag

Botanische Tuin Fort Hoofddijk (25 km)

Op en rondom Fort Hoofddijk liggen de Botanische Tuinen die onderdeel zijn van de Universiteit Utrecht. In de tuin leeft een grote collectie planten uit de hele wereld. De bomvrije bergplaatsen voor het geschut zorgen voor een hoogteverschil waardoor de grootste rotstuin van Nederland op deze plaats kon worden aangelegd. Fort Hoofddijk is van 1877 tot 1879 gebouwd als afsluiting van het acces van de hoofddijk.

Fort bij Nieuwersluis

Fort Nieuwersluis werd gebouwd van 1849 tot 1851. Later werd op het terrein ook een torenfort gebouwd. Deze diende voor de verdediging van de sluizen in de Nieuwe Wetering en de Vecht. Daarnaast was het een ideale uitvalsbasis om de wegen langs de rivier, het spoor Utrecht-Amsterdam en het later aangelegde kanaal onder schot nemen.

Dezer dagen heeft het fort een volledig andere functie gekregen. Regelmatig worden er leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Elke zondag van 10.00 – 17.00 uur kan je terecht in de theetuin voor een lekkere lunch of een stuk huisgemaakte taart. Daarnaast zijn er op het fort ruimtes te huur voor vergaderingen, workshops, exposities, etc.

Fort Voordorp (40 en 60 km)

Fort Voordorp werd tussen 1867 en 1871 aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ter bescherming van de spoorlijn Utrecht-Amersfoort. Het gerestaureerde en aangepaste fort is nu een evenementenlocatie.

Fort aan de Klop (60 km)

Fort aan de Klop is een oase van rust midden in de stad. Het fort werdt van 1850 tot 1850 gebouwd. In die tijd zorgde het fort dat de inundatiekanaal de Klopvaart en de sluis beschermd werden. Door de bouw van het Werk bij Maarsseveen werd deze functie overbodig en ging het fort als opslag- en bevoorradingspost en verdedigingswerk dienen. In deze tijd kan je in het fort terecht om te vergaderen, op het terras te zitten of te overnachten.

Fort Maarsseveen (60 km)

Het Werk bij Maarsseveen is een van de laatste ‘forten’ van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, gebouwd in 1881 ter afsluiting van de Maarsseveense Vaart. Het Werk had een bezetting van 80 manschappen. Van het originele werk bestaat alleen nog het bomvrije gebouw; de aarden wallen en het houten bijgebouw zijn in de loop van de jaren verdwenen. Naast het Werk is de fortwachterswoning bewaard gebleven.

Fort de Gagel (60 km)

Fort de Gagel is in 1819-1821 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 1914-1918 en 1939-1940 werd het gemobiliseerd en er werden in 1940 groepsschuilplaatsen op gebouwd. Tussen 9.30 – 13.00 uur is het fort geopend. Dat gebeurt niet vaak, dus kijk vooral rond op het terrein.

Fort Ruigenhoek (40 en 60 km)

Het fort op de Ruigenhoekse Dijk werd bebouwd in de periode 1869 tot 1870. Het fort moest de toegang via de Ruigenhoekse Dijk afsluiten en de kade tussen twee inundatiekommen verdedigen. Uniek aan het fort is de bomvrije kazerne met ‘stormtrap’. In 1997 werd Staatsbosbeheer eigenaar van het fort. Nu kunnen kinderen zich in het speelbos uitleven en volwassen kunnen een rondleiding krijgen of workshop volgen.