fbpx

Highlights donderdag

Highlights donderdag2019-08-19T15:16:21+00:00
background Layer 1

Nieuwe Hollandse Waterlinie-Zuid

Vrijdag

Fort bij Rijnauwen (20, 40, 60 km)

Fort bij Rijnauwen omvat ruim 31 ha en is daarmee het grootste fort van de waterlinie. Een machtig vestingwerk in bijzonder goede staat, verscholen in een open groene ruimte tussen Zeist, De Bilt, Utrecht en Bunnik. De bouwstijl en de staat ervan zijn uniek. Ook qua omvang is dit fort de enige in zijn soort. Behalve de vesting heeft het fort een waardevol natuurgebied. Door de jarenlange isolatie en rust is het een wijkplaats geworden voor vele – ook bedreigde – planten en dieren.

Neem een sneak preview van 20 minuten in dit fort. Van 9.00 – 12.30 uur ieder half uur. Kosten: € 2,50

Fort Vechten met het Waterliniemuseum (20, 40, 60 km)

Fort bij Vechten is een van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 2015 werd hier het Waterliniemuseum gebouwd, deels ondergronds en deels achter de oude gebouwen van het fort.

Het Waterliniemuseum is vanaf 10.00 uur geopend. Kijk rond op het fort en bezoek met € 1,- korting het museum waar onder andere een kindertentoonstelling te zien is en waar u een virtuele parachutesprong kunt maken. Rondleidingen over Fort bij Vechten vertrekken om 11.30, 13.45 en 15.15 uur. Inschrijven voor de rondleiding kan aan de kassa van het museum. Kosten: € 4,50 p.p., duur: 1 uur en 15 minuten.

Fort bij ‘t Hemeltje (40, 60 km)

Fort ‘t Hemeltje stamt uit 1877-1881 en is het laatst gebouwde fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het verdedigde een strook grond dat niet onder water te zetten was en de spoorlijn ’s-Hertogenbosch-Utrecht. Het fort was voorzien van een bastionet-caponnière in de gracht, met kazematten en lage flanken. In 1914-1919 werden op de ringkade luisterposten gebouwd; twee van deze posten zijn nog zichtbaar. Rondom het fort loopt een wandelroute

U mag zelf rondwandelen op dit fort. Volg de spionnenroute over en door het fort. Ook voor mindervaliden.

Plofsluis (40, 60 km)

De Plofsluis is uniek in de wereld! Een typisch Waterliniehoogstandje uit 1940: een sluis van oever tot oever met erboven een gigantische betonnen bak, gevuld met 40 miljoen kilo puin. Onderin zaten reservoirs met springstof. Als de oorlog uitbrak zou dit alles worden opgeblazen, zodat het puin met een enorme klap in het kanaal viel en het hele kanaal afdamde. Zo zou het ondergelopen gebied niet leeglopen via het Amsterdam-­Rijnkanaal. In 1982 is het Amsterdam­-Rijnkanaal verbreed en om het gevaarte heen gelegd. Sloop was te duur. Sinds 2015 verbindt een fietsbrug weer beide oevers.

Werk aan de Waalse Wetering (40, 60 km)

Het Werk aan de Waalse Wetering bestaat uit een hoge aarden wal, een kazerne en een remise voor het geschut. Het Werk is tussen 1875 en 1878 gebouwd bij het dorp Tull en ’t Waal. Dit fort had maar één doel: de oprukkende vijand via de Vuylkoopstroomrug tegenhouden.

Klim naar de top en geniet van het weidse uitzicht over het linielandschap. De ‘Bokkenpiloot’ organiseert diverse activiteiten.

Fort WKU (40, 60 km)

Fort WKU (Werk aan de Korte Uitweg) is een bijzondere ontmoetingsplek. Een combinatie van moderne faciliteiten, cultuur- en natuurhistorisch erfgoed en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij het Fort werken professionals en vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die een ontwikkeltraject volgen. Door werkervaring op te doen of middels dagbesteding proberen zij een weg (terug) te vinden in de maatschappij.

In het voormalige wachtlokaal, waar vroeger de manschappen de wacht hielden, kunt u genieten van een kop koffie, lunch of high tea. Als het weer het toelaat is het ook heerlijk vertoeven op het ruime terras. Kijk voor meer informatie op www.fortwku.nl

Fort Lunet aan de Snel (40, 60 km)

Lunet aan de Snel maakte, samen met Fort Honswijk, Werk aan de Korte Uitweg en de Gedekte Gemeenschapsweg, deel uit van de Stelling van Honswijk. De lunet is aangelegd in 1845 en uitgebreid en gemoderniseerd in 1874. De functie van Fort Honswijk was om voor de vijand een vrije doortocht over de Lek en de Lekdijk onmogelijk te maken. De lunet was er ter verdediging van Fort Honswijk en moest aanvallen vanuit het oosten weerstaan. Kijk voor meer informatie op www.lunetaandesnel.nl

Loop rond en geniet van het mooie uitzicht. Er is een gids aanwezig voor extra uitleg (gratis).

Fort Honswijk (40, 60 km)

Fort Honswijk, aan de rivier de Lek, is een van de toonaangevende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De toren (gebouwd tussen 1841 en 1848) is de oudste en grootste van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is van een bijzondere architectonische schoonheid. De functie van Fort Honswijk was om de vijand de doortocht over de Lekdijk te verhinderen en in samenwerking met het aan de andere zijde van de rivier gelegen Fort Everdingen de Lek af te grendelen. Fort Honswijk is onderdeel van de Stelling van Honswijk op het Eiland van Schalkwijk. Kijk voor meer informatie op: www.forthonswijk.eu

Bekijk hier de fototentoonstelling over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Gidsen geven u graag een gratis korte rondleiding.

Werk aan de Groeneweg (40, 60 km)

Als je door de historische loopgraven van werk aan de Groeneweg loopt ga je terug in de tijd. Het verdedigingswerk heeft nog helemaal haar oorspronkelijke vorm. Een deel van de vijftig betonnen groepsschuilplaatsen kun je dan ook van binnen bekijken. Via een beleefroute over het terrein, dat dagelijks opengesteld is, kom je alles te weten over de geschiedenis van dit bijzondere onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Loop door de loopgraven en bekijk een van de 55 groepsschuilplaatsen.

Inundatiesluis Wijk bij Duurstede (60 km)

In 1870 kreeg de Kromme Rijn een belangrijke rol in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het onder water zetten van het gebied rond Utrecht duurde toen bijna een maand; dat moest sneller. De rivier werd verbreed, bochten afgesneden en stuwen en sluizen aangelegd. In Wijk bij Duurstede kwam een grote inundatiesluis. Inunderen is onder water zetten. Hiermee werd Wijk bij Duurstede de kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Nu kostte het onder water zetten van de inundatievelden nog maar 4 tot 12 dagen. De inlaat wordt nu nog dagelijks gebruikt voor aanvoer van vers water voor de stad Utrecht en de Vecht. Bij het sluiscomplex staat de oude schotbalkenloods. In deze loods liggen de schotbalken die werden gebruikt om de inlaat af te sluiten.