fbpx

Highlights vrijdag

Highlights vrijdag2019-08-16T11:50:05+00:00

Kastelen en buitenplaatsen

Zaterdag

Landgoed Kraaybeekerhof (20, 40, 60 km)

Op de Kraaybeekerhof wordt al vele honderden jaren groente verbouwd. ‘Onder de Craeyen’ heette de boerenhofstede vanaf de 16e eeuw. In de eeuwen daarvoor was het een van de uithoven van het benedictinessen vrouwenklooster in De Bilt.

De route voert u over dit landgoed. De landwinkel is geopend en u bent van harte welkom even rond te kijken.

Museum Militaire Traditie (20, 40, 60 km)

Het Museum Militaire Traditie exposeert over de geschiedenis en tradities van onze Nederlandse strijdkrachten. De ontwikkeling van de militaire kleding en toebehoren wordt getoond. U vindt er zeer veel originele uniformen, gedragen te velde en op parade door soldaat en generaal, van de slag bij Waterloo tot en met de vredesmissies in Irak en Afghanistan. Het museum is het enige in Nederland dat aandacht besteedt aan alle krijgsmachtonderdelen sinds 1815 tot vandaag.

Huis Doorn (40, 60 km)

Huis Doorn ligt op een schitterend landgoed in een fraai park, aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl. Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vlucht na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en koopt Huis Doorn in 1919. De ex-keizer bewoont dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot zijn overlijden in 1941.

Vanaf 10.30 uur is het tentoonstellingspaviljoen geopend. Entree: € 6 (museumjaarkaart gratis). Bekijk de tentoonstelling ‘Glans en roest’. Het Huis is vanaf 13.00 uur geopend. Kaarten koopt u bij de reguliere kassa in het Poortgebouw.

Landgoed Zuylestein (60 km)

De Ridderhofstad Zuylestein kent een indrukwekkend verleden. De vele bewaard gebleven tekeningen van huis en tuin geven tot op de dag van vandaag een goed overzicht van de ontwikkelingen die Zuylestein door de eeuwen heen heeft doorgemaakt. De voormalige ridderhofstad was een plek waar vele belangrijke bestuurders van ons land elkaar troffen. Stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau (1630-1640) en later de familie Van Nassau Zuylestein waren voormalige bezitters. De huidige bewoners, de familie De Brauwere-van Aldenburg Bentinck, werken met veel elan aan de toekomst van het landgoed.

De route voert u over dit mooie landgoed waar u in de bossen de bosvarkens vrij rond ziet lopen. Een gids neemt u graag mee voor een rondleiding over de historie, de moestuin of het landgoedbeheer. Kosten: € 5. Geniet van een lunch in de Orangerie. Ook de moestuinwinkel is geopend.

Kasteel Amerongen (60 km)

Kasteel Amerongen is een prachtig ‘Huys’ uit de zeventiende eeuw. Het Huys, de tuin en inventaris vormen een eenheid die in Nederland niet veel voorkomt. Kasteel Amerongen heeft een rijke familiegeschiedenis van 700 jaar. Het kasteel is omringd door historische tuinen en ligt aan de voet van het pittoreske dorp Amerongen. Kasteel Amerongen is een absolute must-see van het Nederlands Erfgoed en behoort tot de Topkastelen van Nederland en Vlaanderen.

Dit jaar staat het kasteel in het thema van Deftige Dieren. Tussen 11.00 en 16.00 uur kunt u rondleidingen volgen. Duur: 45 minuten – 1 uur. Kosten: € 12,50 (kinderen € 6 en museumjaarkaart gratis).