Je hebt de afgelopen maanden vast genoeg bomen gezien met het waarschuwingslint voor de eikenprocessierups. In april en mei komen de rupsen weer om de hoek kijken en daar zijn wij fietsers alles behalve blij mee. De eikenprocessierups heeft zo’n 700.000(!) brandharen om zich te beschermen tegen vijanden. Bij een stevige wind of regenbui vliegen de haartjes in het rond en kunnen zo zomaar op je huid, kleding of in je ogen terecht komen. Leuk is anders…

De rupsen ontpoppen zich rond deze tijd van het jaar (juli/september) tot vlinders, maar we kunnen zeker nog t/m augustus overlast hebben door de brandharen. Deze blijven namelijk achter in de oude nesten.

We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet om irritatie door de eikenprocessie rups te voorkomen:

  1. We weten dat het deze maanden buiten erg warm kan worden, maar we willen je toch adviseren om lange mouwen en het liefst ook lange broeken te dragen op routes waarvan je niet weet of er eiken langs de weg staan.
  2. Draag een fietsbril of zonnebril! Het liefst een die je je gezichtsveld afsluit. Er is namelijk niets zo vervelend als de haren van de rups in je ogen krijgen. Sommigen krijgen er zelfs een oogontsteking van.
  3. Was je kleding (het liefst op 60 graden) na het fietsen en blijf er na het fietsen niet te lang in lopen. De haartjes kunnen namelijk aan kleding blijven plakken. Als jij je kleding vervolgens aanhoudt of laat slingeren, dan kan je in aanraking komen met de haartjes.
  4. Pas je route aan. Kies je normaliter voor een mooie route in bosrijk gebied? De komende tijd kan je er beter voor kiezen om een mooie tocht door polders en langs water te maken.
  5. Even pauze nemen tijdens je fietstocht? Zorg dan dat je niet onder een eik of in de buurt van een eik stopt.

Wat kan je doen bij klachten?

Wanneer de haartjes van de eikenprocessierups breken, komt er een eiwitmengsel vrij. Dit mengsel zorgt voor een reactie in de vorm van rode jeukende bultjes. Bij de een is het erger dan bij de ander en de duur van de klachten varieert ook van persoon tot persoon.

Het beste is om de brandharen voorzichtig te verwijderen van de huid. Veel mensen zweren bij het gebruik van plakband of schilderstape om de haren van de huid te halen. Spoel de huid vervolgens af met lauw water en probeer ondanks de jeuk niet te krabben of te wrijven! Daar kan de jeuk heviger van worden.

En nu maar hopen dat die vervelende beestjes snel weg zijn en volgend jaar in mindere mate terugkomen!