Donderdag

Dag 3 – Vrijdag 18 augustus

Donderdag
Zaterdag

Bekijk de routes van de Utrechtse Fietsvierdaagse 2023 hieronder.

Dag 3 – 25 KM
Dag 3 – 40 KM RTV Utrecht route
Dag 3 – 60 KM

Bezienswaardigheden

De Watertoren van Werkhoven

De bouw startte in 1934 en de toren werd in 1936 in gebruik genomen. Samen met de Watertoren van Lopik was deze toren aangesloten op het pompstation in Schalkwijk. Van Wijk bij Duurstede tot Benschop werd het buitengebied door deze torens van schoon drinkwater voorzien.

In 1989 kocht de familie Smeulders deze toren, inmiddels buiten gebruik, en sinds 2012 is de toren in gebruik als locatieverhuur (feestjes en vergaderingen) en worden er creatieve workshops gegeven. In het seizoen in het weekend is de toren, en het terras erachter, open voor bezoekers.

Speciaal voor de fietsvierdaagse is de toren vrijdag 18 augustus 2023 ook open. We hebben heerlijke fairtrade koffie en verse appelnotentaart. De liefhebbers kunnen om 09.30 uur, 10.15 uur of 11.15 uur onder begeleiding van de eigenaar omhoogklimmen. Hij vertelt u hoe de familie hier terecht is gekomen en sindsdien ‘gevaren’ is en natuurlijk hoort u ook hoe een Watertoren nu eigenlijk werkt. Boven in de toren, prachtig uitzicht, staat de Werkhovense boomstamwaterput. Deze werd langs de provinciale weg opgegraven en staat nu op deze toepasselijke plek tentoongesteld.

  • Afstanden die deze activiteit passeren zijn de 40 km RTV Utrecht & 60 km routes. 

 


Jan van Riebeeckmuseum

Op 6 april 1652 landde Jan van Riebeeck bij de Tafelbaai. In dienst van de VOC stichtte hij Fort de Goede Hoop. Een gebeurtenis die grote gevolgen heeft gehad voor de ontwikkeling van de VOC en de Republiek. Maar ook voor Zuidelijk Afrika en haar inwoners.

Vanuit het geboortehuis van Jan van Riebeeck in het historische hart van Culemborg vertellen wij dit verhaal.

Het geboortehuis van Jan van Riebeeck. Het is een zestiende-eeuws dubbelpand gelegen aan de Achterstraat 36-38, niet ver van het middeleeuws stadhuis in het historische centrum van Culemborg. Sinds 2011 huist hier het Jan van Riebeeckmuseum.

Deze ommuurde kruidentuin is aangelegd in 17e eeuwse stijl. In de tuin worden planten getoond die Van Riebeeck zelf ook liet aanplanten in de tuin van het verversingsstation Kaap de Goede Hoop, de Old Company’s Garden. De tuin is elke dag geopend en vrij toegankelijk.

In de tuin vindt u ook onze expositie ‘Trots of Schaamte’. Is Jan van Riebeeck een heldhaftige avonturier of een tiran met bloed aan zijn handen? Deze expositie is gemaakt ter ondersteuning van de activiteiten rondom 400 jaar Jan van Riebeeck in 2019.

Onze vaste expositie in het huis voert u door middel van een multimediale presentatie mee naar de tijd van de VOC en laat zien hoe nauw de geschiedenis van Culemborg met die van Zuid-Afrika verweven is.

  • Afstand die deze bezienswaardigheid passeert is de 60 km route. 


Steenfrabriek Bosscherwaarden

Hoe mooi is het om tijdens een heerlijke fietstocht even te stoppen op een plek aan de Lek. En niet zomaar een plek. Vanaf de Lekdijk in Wijk bij Duurstede zie je al de indrukwekkende schoorsteen. Nog boeiender is de fantastische oven onder die schoorsteen. Een ringoven waar je in kan lopen. Per dag werden hier ooit 44.000 stenen gemaakt. Kom binnen, hoor en zie hier meer over. De gidsen staan klaar!

  • Afstand die deze bezienswaardigheid passeert is de 60 km route. 

 


IJsboerderij Vrederust

Wij zijn Teunis (35) en Jacolien (30) en we hebben 2 jongens van 4 en ruim 1. Onze boerderij (woonhuis) is meer dan 300 jaar oud en wij zijn de 4e generatie die boer zijn op deze boerderij. We hebben zo rond de 80-100 melkkoeien en 25 stuks jongvee (0-2 jaar). In onze stal zie je voornamelijk roodbont Holstein, maar ook zwartbont lopen er inmiddels aardig wat rond. Sinds een aantal jaren hebben we een paar ras zuivere Jersey koeien en een aantal Holstein-Jersey, vanuit eigen opfok. Op deze weilanden grazen de koeien op klaver en kruidenrijk grasland. Kruiden en klavers zijn van nature stikstof bindend, dus goed voor de natuur. Wij proberen overigens heel erg naar de natuur te kijken en daarop in te spelen, om zo goed mogelijk voor de natuur te zorgen.  Wij telen ook ons eigen krachtvoer, dat doen we d.m.v. winterveldbonen met tarwe. Deze combinatie bevat, na het telen en conserveren veel eiwitten voor de koe, waardoor het een krachtvoer wordt.

Omdat we niet willen uitbreiden met meer koeien, moesten we iets bedenken, waar we dus extra inkomsten uit konden krijgen. Wij gaan dan natuurlijk wel voor iets unieks, een product waar we zelf honderd procent achter staan en wat past in onze omgeving. Gelukkig voor Jacolien is er een overvloed aan kaasboeren in de Utrechtse Heuvelrug. Ook al houden we best van een stukje kaas, zelf kaasmaken was nou niet echt onze passie.  IJS daarentegen zijn we allebei dol op én je kunt het zo uniek én exclusief maken als je zelf wil.  Wij gebruiken in ons ijs onze eigen melk, we halen de room uit de vers gemolken melk en dat maakt dat ons ijs uniek is. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk de diverse fruitsoorten bij de lokale telers te halen. Daardoor hebben we ook een aantal ijssoorten die alleen bij ons te verkrijgen zijn. 

   

  • Afstanden die deze activiteit passeren zijn de 25, 40 km RTV Utrecht & 60 km routes. 

Kwekerij Haalboom

Kwekerij Haalboom is in 1921 opgericht door W.Haalboom en sindsdien gevestigd in Driebergen, echter pas vanaf 2013 op de huidige locatie aan de Akkerweg. We zijn een bedrijf dat ambachtelijk vakmanschap als leidraad heeft. We kweken onze planten op vanaf ongewortelde stekken tot verkoopbare planten. Heideplanten, Erica en Calluna, zijn al meer dan 50 jaar onze specialiteit. Zo kweken we ook de soorten, die in Nederland in de vrije natuur voorkomen, zoals de struikheide (Calluna vulgaris) en de dopheide (Erica tetralix).

U bent van harte welkom op ons bedrijf, zodat u met eigen ogen de vele (bloeiende) heidesoorten kunt zien. Je bent vrij om zelf rond te lopen over het terrein en daarnaast kan je meer te weten komen over Kwekerij Haalboom, door vragen te stellen als je dit wilt! 

  • Afstanden die deze activiteit passeren zijn de 25, 40 km RTV Utrecht & 60 km routes. 

Doortrappen

Deze editie werkt de Utrechtse Fietsvierdaagse samen met het programma Doortrappen, lees HIER meer informatie.

Fietsparcours

De lokale buurtsportcoach van Wijk bij Duurstede wacht u op om op de grote markt een fietsparcours te fietsen. Op dit fietsparcours kunt u verschillende dingen oefenen: rechte lijnen fietsen, op tijd stoppen, links afslaan, slalommen, etc. Met de grote kerk op de achtergrond van het parcours en de gezellige terrasjes op de markt, wordt deze activiteit gegarandeerd veel fietsplezier.

  • Afstanden die deze bezienswaardigheid passeren zijn de 40 km RTV Utrecht & 60 km routes. 

Routes – Dag 3

Hieronder zijn ook de GPX routes per afstand beschikbaar. Deze kan je downloaden door per afstand op ‘HIER’ te klikken.

Dag 3 – Route 25km

Download HIER de GPX route van de vrijdag 25 km

Dag 3 – Route 40km

Download HIER de GPX route van de vrijdag 40 km

Dag 3 – Route 60km

Download HIER de GPX route van de vrijdag 60 km