fbpx
Zondag2019-08-30T08:06:29+00:00
background Layer 1
Donderdag
De Nieuwe Hollandse Waterlinie – Zuid
Vrijdag
Kastelen en buitenplaatsen
background Layer 1
Zaterdag
Militair Erfgoed
background Layer 1
Zondag
Nieuwe Hollandse Waterlinie – Noord
background Layer 1
Zaterdag

Zondag 25 augustus

Nieuwe Hollandse Waterlinie – Noord

Zaterdag

Met de Hollandse Waterlinie hadden de Nederlandse machthebbers een uniek wapen in handen om het westen van het land te beschermen. Van 1815, net na de Napoleontische tijd, tot de start van de Tweede Wereldoorlog was het een vrijwel onneembare vesting. Bij oorlogsdreiging konden militairen van Muiden tot aan de Biesbosch brede stroken land onder water zetten, zodat Holland onbereikbaar was. Op strategische posities stuitte de vijand op forten, kastelen en kazematten. De waterlinie werd drie keer in stelling gebracht, waarbij in 1939-1940 bleek dat het systeem hopeloos verouderd was. Vliegtuigen konden immers deze barrière makkelijk overbruggen.

Op de laatste dag van de fietsvierdaagse bezoeken we onderdelen van de Stelling van Utrecht. Fotograaf Pascalle ten Bloemendal maakte foto´s bij Fort Ruigenhoek, Fort Maarsseveen, Fort De Bilt en bij definish op Slot Zeist.

Bekijk het foto-album van deze fietsdag.

Highlights Zondag

Routes

Alle routes zijn uitgepijld met gele borden met zwarte pijlen en informatieborden. De gps-bestanden zijn alleen bedoeld voor fietsers met een navigatiesysteem.

Download Dag 4 – 20KM GPX
Download Dag 4 – 40KM GPX
Download Dag 4 – 60KM GPX